“Hoe handig en fijn is het dat Vivium dit biedt. 2,5 dag met elkaar werken aan wat je mist of wilt versterken: doe ik het nog goed? Zijn er handvaten voor? Wat kan ik anders doen? Het was leerzaam - en leuk! - om deze training te volgen. In het begin was ik wat sceptisch, het leek mij weer zo’n stoffige cursus. Het tegendeel bleek waar. Het was een cursus waarbij je werd uitgedaagd om anders te denken en te handelen.

Eén van de belangrijkste leermomenten voor mij uit de training is het geven van feedback op een juiste manier.

Dit was voor mij best een uitdaging omdat ik het lastig vind om anderen aan te spreken. Daar had ik echt handvaten voor nodig. Daarnaast hebben we geleerd hoe we onze gastvrijheid kunnen verbeteren en hebben we geoefend met situaties die we in ons werk tegenkomen, bijvoorbeeld het beter communiceren met collega’s over de verdeling van taken en het voeren van een exitgesprek. Het heeft mij geholpen om daar beter in te worden. Vooral door er direct mee te oefenen en er de volgende training op terug te komen. Die ruimte was er.

Ik ben mij bewuster geworden van mijn non-verbale communicatie en hoe ik mijn houding kan aanpassen aan het doel van het gesprek.

Hoe is mijn houding in het gesprek, staat de tafel op de juiste manier tussen ons in? Hoe zitten we beiden aan de tafel? Welke blik neem ik aan? Verder heb ik geleerd om bewuster te zijn van de tijd die ik neem voor gesprekken en om grenzen aan te geven.

Met de oefensituaties komen de vanDoen-metaforen heel goed van pas, zoals de vanDoen Ladekast. Soms moet je die laatjes dicht houden: laat ik eens kijken hoe ik dan reageer in plaats van het snel invullen en antwoord geven. Zo een metafoor blijft hangen.

Werken aan ‘sterker in je schoenen staan’ is nuttig. Natuurlijk moet je wel openstaan voor verandering en zelfreflectie, anders heeft het niet zoveel zin.

Maar als je dat wel doet, dan kan dit je echt helpen om beter te worden in je werk en in je persoonlijke leven. Alle formulieren ga ik aan elkaar nieten en op mijn bureau leggen. Dan kan ik ze doorkijken en scherp blijven.

Het gaf ons de kans om onszelf beter te leren kennen en om onze kwaliteiten te verbeteren. Je eigen gedrag onder de loep nemen: dat doe je niet elke dag. Je bent nooit te oud om te leren!”